Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak „Kocourkovští“ volili místostarostu

Uplynuly dva měsíce od odvolání místostarostky obce Jívová, Mileny Hesové, ze své funkce. Toto odvolání proběhlo mimo předem schválený program pomocí dodatečného hlasování o rozšíření programu jednání zastupitelstva a to během volné diskuze na návrh jednoho z občanů.

Na tomto postupu není zřejmě nic, co by bylo v rozporu s jednacím řádem obce či zákonem o obcích, je však poněkud neobvyklé, aby byl takto závažný bod jednání zařazován dodatečně do programu a to ještě na návrh občana, který není členem zastupitelstva. Samotné odvolání je výsledkem bezúspěšných sedmiměsíčních pokusů místostarostky o spolupráci se starostkou, která po tuto dobu vytrvale odolávala jakýmkoliv pokusům o rozumnou domluvu, projevujícím se především neumožněním samostatného vstupu na obecní úřad. Místostarostka tak byla nucena vykonávat veškerou svou činnost nezávisle, za použití také svých vlastních prostředků.
Propastný rozdíl mezi postoji obou kadidátek s tím, že místostarostka a starostka zastupovaly každá jednu z nich, stupňující se napětí v této situaci a možnost paní Mileny Hesové vidět najednou i přes omezené možnosti více do dění na obecním úřadu zatlačily zastupitele z většinové kandidátky spolu se starostkou zřejmě do kouta a tak se rozhodli zbavit této pro ně nepohodlné osoby její funkce.
Tato událost napovídá leccos o vážnosti jednání zastupitelstva a snadné ovlivnitelnosti názorů a postojů jeho členů.
Dne 27.6.2011 proběhlo další jednání zastupitelstva, na jehož programu byla mimo jiné i volba místostarosty. V brzkých ranních hodinách téhož dne mohli občané Jívové spatřit letáky, umístěné na sloupech elektrického vedení po celé obci, které gratulovaly panu Kytlicovi ke zvolení místostarostou. Vzhledem k tomu, že volba místostarosty měla teprve proběhnout, vznikla poněkud zvláštní situace, která by se dala označit za humornou a povážlivou zároveň.
Z obou pohledů na věc by to však znamenalo, že výsledek voleb byl již předem znám a volba samotná by byla jen směšnou fraškou pro dodržení zákonného postupu.
Nastala tedy podobná situace, jako v listopadu 2010, kdy měla proběhnout starostkou pečlivě uchystaná volba orgánů zastupitelstva, když zvoleným kolegům bez uzardění a pár hodin před zastupitelstvem nekompromisně oznámila, že ona, Milada Malíková bude starostkou a Lucie Šestáková, družka jejího syna, místostarostkou, aby si finančně přilepšila k očekávaným rodičovským dávkám.
Bylo by naivní myslet si, že na tak malé obci by mohla taková rozhodnutí probíhat zcela nezaujatě, objektivně a utajeně. Bylo však přinejmenším trapné, když se na samotném zasedání zastupitelstva ukázalo, že krom připravené volby byl již také připraven zápis z vlastního jednání.
Vlastním aktérům tohoto divadla zřejmě připadla vzniklá situace poněkud hloupá a tak byl před vlastní volbou navržen jiný kandidát včetně protikandidáta.
Jelikož také starostka nečekala přítomnost p. Hesové na jednání zastupitelstva, neboť se zřejmě mylně domnívala, že se její předem omluvená neúčast netýká pracovní schůzky, ale vlastního jednání, bylo třeba dělat v onom připraveném zápisu mnoho škrtů a změn.
Následná volba místostarosty poskytla dokonalý obrázek toho, jak žalostná je situace ve vedení naší obce. Navržený kandidát p. Malínek byl prohlášen za zvoleného po hlasování v počtu 3 hlasů pro, 2 proti a jednoho zdrženého. Vzhledem k celkovému počtu 7 zastupitelů byla tato volba dle § 87 zákona o obcích č. 128/2000 Sb. neplatná. Nejen, že p. Malínek nevěděl, že může hlasovat také sám za sebe a proto se zdržel hlasování, neplatnosti celé volby místostarosty si však, dokonce až do uplynulé neděle, nebyla vědoma ani sama starostka a tento výsledek byl takto zapsán.
Ještě před samotným jednáním oznámila p. Hesová, že bude pořizovat zvukový záznam celého jednání. Proti této skutečnosti vznesla starostka námitku, která však byla neopodstatněná opět z hlediska neznalosti zákona – viz. dokument „Mohu si legálně nahrát zasedání zastupitelstva?“ na stránkách http://www.bezkorupce.cz/wp-content/uploads/2010/01/PP_nahravani_zastupitelstva.pdfTento záznam spolu s případným svědectvím přítomných lidí tak může snadno posloužit jako důkazní materiál při případných sporech například o správnosti skutečností, uvedených v zápisech z jednání apod. Je jasné, že při zákonné a průhledné činnosti zastupitelstva nemůže pořizování těchto záznamů nikomu vadit.
Tyto popsané skutečnosti spolu se vším co se doposud událo ve mě vyvolávají neustále rostoucí úžas. Jak je možné, že se u nás na radnici schází skupina lidí, jejichž funkcí je zejména pracovat v souladu se zákonem, dobrými mravy a ve prospěch obce a jejích občanů a místo toho nám tu předvádějí tragikomické panoptikum neznalostí a nekompetentnosti, za které jsou ještě finančně odměňováni? A je skutečně možné, že tomu davu občanů, který na tyto neplacená představení chodí věrně tleskat, stále přijde vše v pořádku?
Ptám se tedy, k čemu nám jsou takoví zastupitelé, kteří nezvládají ani své základní povinnosti konat dle zákonů a nařízení? Jakým přínosem je starostka, která ani po dvou volebních obdobích a další době ve funkci místostarostky nezná základní dokument – zákon o obcích – a nechá „zvolit“ místostarostu třemi hlasy ze sedmi?
K čemu by nám navíc byl místostarosta, který se po svém domnělém zvolení sám přizná k neschopnosti vykonávat funkci zapisovatele z důvodu neznalosti psaní?
Jsou tito lidé tedy jen k smíchu? Možná, ale spíše k pláči. Rozhodně však nejsou přínosem pro obec a občany. Vždyť tito lidé nám přece jasně dokazují svou nekompetentnost k výkonu svých funkcí.
Postupným dosazováním věrných a poslušných nám tu vznikla zvláštní forma existence, která díky neschopnosti svých jednotlivých částí postupně zlikviduje sama sebe.
Nevidím však důvod, proč by to měla odnést obec a její občané.

Autor: Martin Dvořák | pondělí 18.7.2011 11:59 | karma článku: 13,00 | přečteno: 1119x
  • Další články autora

Martin Dvořák

Kolik stojí svědomí

Jívová je malá podhorská vesnička s bezmála 580 obyvateli (k 1.1.2014), která je svou polohou svým způsobem unikátní. Z Olomouce je svými 20km stále dostupná a zároveň na ni zatím ještě nedosáhly nenasytné pařáty masové satelitní výstavby.

20.2.2014 v 19:57 | Karma: 12,70 | Přečteno: 603x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Martin Dvořák

Co s nudlí u nosu aneb je to o lidech

Znáte to, rýma, sopel a najednou není kapesník po ruce. Něco jako když se vám strašně chce na záchod a není kam, než do křoví. To pak rádi odložíte kdejaké společenské klišé.

22.5.2012 v 8:18 | Karma: 10,23 | Přečteno: 684x | Diskuse| Společnost

Martin Dvořák

Bude nutné v budoucnu učit lidi i chodit?

Už jen titulek článku, který jsem zahlédl na klientském počítači, na kterém jsem prováděl servis, mě opět dokázal otevřít pomyslnou kudlu v kapse: "Zledovatělému chodníku musí chodec uzpůsobit chůzi. Jak? To už Nejvyšší soud neřekl." http://www.novinky.cz/domaci/248016-zledovatelemu-chodniku-musi-chodec-uzpusobit-chuzi-jak-to-uz-nejvyssi-soud-nerekl.html Už jen titulek článku, který jsem zahlédl na klientském počítači, na kterém jsem prováděl servis, mě opět dokázal otevřít pomyslnou kudlu v kapse: "Zledovatělému chodníku musí chodec uzpůsobit chůzi. Jak? To už Nejvyšší soud neřekl."

20.10.2011 v 12:20 | Karma: 12,96 | Přečteno: 1000x | Diskuse| Společnost

Martin Dvořák

Moderní sportoviště v Jívové využijí místní i turisté?

Dne 14.4.2011 vyšel v Olomouckém dni tento článek (online verze zde) a podobný i na sternberk.org. Zde vám nabízím jistou protiváhu v podobě zamyšlení nad připravovaným záměrem a uvedení faktických informací o tom, co doposud tento záměr provázelo.

21.4.2011 v 9:21 | Karma: 8,32 | Přečteno: 1168x | Diskuse| Politika

Martin Dvořák

Jívovská radnice - i po půl roce nedobytná

Žijete na vesnici a máte pocit, že se u vás dějí věci, nad kterými zůstává zdravý rozum stát? Pak vítejte do klubu.

18.4.2011 v 6:53 | Karma: 8,92 | Přečteno: 821x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Sami máme málo. Evropa váhá nad systémy protivzdušné obrany pro Ukrajinu

23. dubna 2024  19:53

Mnohé evropské státy včetně Francie nejsou ochotné zříci se ve prospěch Ukrajiny svých...

Ursula von der Leyenová přijede v rámci předvolební kampaně do Prahy

23. dubna 2024  19:38

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová přicestuje v úterý 30. dubna do Prahy. V rámci...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1703x
Autor je již bez mála sedmým rokem státním zaměstnancem a šestým rokem z měšťáka vesničanem a stále nevychází z údivu.