Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak fotit Nikonem do RAWu a co pak s tím?

Článek nechť není brán jako poučovací, nýbrž inspirativní. Ať si každý fotí jak chce a co chce, je to jeho právo. Možná se vám však bude hodit pár postřehů uživatele digitální zrcadlovky od Nikonu a hlavně následného zpracovávání RAW snímků.

Bude tomu už dva roky co mi zlodějíček ve chvíli příhodné ukradl v olomoucké pizzerii z věšáku kompaktní digitál Kodak Z740, se kterým jsem do té doby fotil. Tento zlomový okamžik přispěl ke koupi digitální zrcadlovky. Volba padla na Nikon D40, coby nejdostupnější řešení.

 

Hurá do RAWu 

Do té doby zvyklý fotit do formátů jako JPEG a TIFF nevěděl jsem, co zpracování RAWů obnáší. K Nikonu byl dodán nějaký ten software, kterému jsem nevěnoval moc pozornosti, zdál se mi na první pohled nějaký těžkopádný, neobratný. Tchán, který již nějakou dobu vlastnil konkurenční Canon 400D, mi předával své zkušenosti s prací ve Photoshopu i co se RAW snímků týče. Narazil jsem tak logicky i na Adobe Lightroom, který mě naprosto uchvátil. Začal jsem jej plnit fotkami, zpracovávat je, funkce více souběžně běžících úloh mě při mém postarožním počítači naprosto uspokojovala.

 

Rozčarování 

Netrvalo však dlouho, co jsem si všiml, že každý načtený RAW snímek se po pár sekundách zobrazení barevně změní a to ve většině případů k horšímu. Barvy byly vybledlé, jakoby v jiném odstínu. A tak začal hon za informacemi, nastavením, profily apod.

Na internetových diskuzích, povětšinou zahraničních, jsem po překvapivě poměrně dlouhém hledání našel nějaké zmínky o tom, že Adobe prostě uzavřený formát NEF (Nikoňácký RAW) správně číst neumí a dokud se zřejmě ty dvě gigafirmy nějak nedohodnou, nikdy umět nebude.

Jde o to, že takový NEF soubor se skládá z náhledu ve formátu JPEG, který se vždy zobrazí kdekoliv správně a umožňuje tak třeba průzkumníku ve Windows i dalším prohlížečům obrázků (XnView, ACDSee apod.) v náhledu zobrazit obsah fotografie, dále z vlastních hrubých dat ze snímače, čili onen datový základ pro fotografii a nakonec informace z fotoaparátu, za jakých podmínek a nastavení byl snímek pořízen. A tady tkví právě onen kámen úrazu.

Informace o snímku jsou uloženy v nějakém proprietálním formátu Nikonu, který Adobe neumí správně přečíst a pouze nějak odhaduje různé hodnoty, případně se tím vůbec nezabývá a použije nějaký přednastavený profil - to netuším.

Na internetových diskuzích se objevují různé návody jak si zhotovit nebo odkud stáhnout různé profily pro různé značky Nikonů, nicméně z vlastní zkušenosti vím, že tyto profily se skutečnosti pouze jen blíží a nikdy nemohou z principu fungovat stoprocentně.

 

Jak z toho ven? 

Řešení bylo nasnadě - byl jsem přinucen používat software od Nikonu (Capture NX), ve kterém vše fungovalo správně. Musel jsem si zvyknout na jiný přístup ke zpracovávání fotek a v současnosti, jak už to tak bývá, nechápu, jak jsem to mohl dříve dělat jinak. Už nepotřebuju rozsáhlou databázi všech fotek, co mám na disku jen proto, abych je mohl prohlížet a hledat, pouze si z náhledů, případně (fotím-li s větší paměťovou kartou a mohu-li si dovolit NEF+JPEG) s přiložených JPEGů vyberu nejlepší fotografie a těmi se pak zabývám jednotlivě. Mnohdy totiž u povedeného záběru stačí minimálně úprav, někdy dokonce žádná a jen uložení, což by s Lightroomem možné nebylo.

Aniž bych chtěl nějakým způsobem propagovat - u mě vede v současnosti Capture NX 2. Záměrně se nezmiňuji o výkonu uvedených programů, protože kdybyste viděli ten stroj, na kterém to běží, asi byste se celkem divili, takže pro mě jsou to oba celkem výkonnostní bumbrlíčci.

Takže to byl jen takový tip pro ty, kteří jsou teprve někde na začátku této cesty a kterým by to mohlo ušetřit ty nervy s divnými fotkami a hodiny na internetu.

Autor: Martin Dvořák | pondělí 23.2.2009 12:22 | karma článku: 13,11 | přečteno: 1516x
  • Další články autora

Martin Dvořák

Kolik stojí svědomí

Jívová je malá podhorská vesnička s bezmála 580 obyvateli (k 1.1.2014), která je svou polohou svým způsobem unikátní. Z Olomouce je svými 20km stále dostupná a zároveň na ni zatím ještě nedosáhly nenasytné pařáty masové satelitní výstavby.

20.2.2014 v 19:57 | Karma: 12,70 | Přečteno: 603x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Martin Dvořák

Co s nudlí u nosu aneb je to o lidech

Znáte to, rýma, sopel a najednou není kapesník po ruce. Něco jako když se vám strašně chce na záchod a není kam, než do křoví. To pak rádi odložíte kdejaké společenské klišé.

22.5.2012 v 8:18 | Karma: 10,23 | Přečteno: 684x | Diskuse| Společnost

Martin Dvořák

Bude nutné v budoucnu učit lidi i chodit?

Už jen titulek článku, který jsem zahlédl na klientském počítači, na kterém jsem prováděl servis, mě opět dokázal otevřít pomyslnou kudlu v kapse: "Zledovatělému chodníku musí chodec uzpůsobit chůzi. Jak? To už Nejvyšší soud neřekl." http://www.novinky.cz/domaci/248016-zledovatelemu-chodniku-musi-chodec-uzpusobit-chuzi-jak-to-uz-nejvyssi-soud-nerekl.html Už jen titulek článku, který jsem zahlédl na klientském počítači, na kterém jsem prováděl servis, mě opět dokázal otevřít pomyslnou kudlu v kapse: "Zledovatělému chodníku musí chodec uzpůsobit chůzi. Jak? To už Nejvyšší soud neřekl."

20.10.2011 v 12:20 | Karma: 12,96 | Přečteno: 1000x | Diskuse| Společnost

Martin Dvořák

Jak „Kocourkovští“ volili místostarostu

Uplynuly dva měsíce od odvolání místostarostky obce Jívová, Mileny Hesové, ze své funkce. Toto odvolání proběhlo mimo předem schválený program pomocí dodatečného hlasování o rozšíření programu jednání zastupitelstva a to během volné diskuze na návrh jednoho z občanů.

18.7.2011 v 11:59 | Karma: 13,00 | Přečteno: 1119x | Diskuse| Politika

Martin Dvořák

Moderní sportoviště v Jívové využijí místní i turisté?

Dne 14.4.2011 vyšel v Olomouckém dni tento článek (online verze zde) a podobný i na sternberk.org. Zde vám nabízím jistou protiváhu v podobě zamyšlení nad připravovaným záměrem a uvedení faktických informací o tom, co doposud tento záměr provázelo.

21.4.2011 v 9:21 | Karma: 8,32 | Přečteno: 1168x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Lesy chce předat mnichům bez soutěže. Smlouvu nachystal starosta předem

28. dubna 2024

Premium Mohlo to být jedno z rozhodnutí, jakých města jako osmitisícové Milevsko udělají ročně stovky....

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

VIDEA TÝDNE: Potvrzený trest pro Feriho, živořící děti a Kobajašiho veleskok

28. dubna 2024  18:50

Soud v Praze tento týden potvrdil exposlanci Dominiku Ferimu tříletý trest za znásilnění. Strážníci...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1703x
Autor je již bez mála sedmým rokem státním zaměstnancem a šestým rokem z měšťáka vesničanem a stále nevychází z údivu.